Рятувальна операція. Від документації до підготовки персоналу

Рятувальна операція. Від документації до підготовки персоналу – матеріали семінару «Замкнуті простори. Навчання працівників безпечним методам роботи». Автор: викладач Групи компаній «Новатор» Поліщук О.

Сьогодні тема рятувальних операцій у чинних нормативних документах України є дуже вузькою і в деяких моментах обмежує виконання робіт безпосередньо самих працівників. З огляду на європейський досвід ми спробуємо змоделювати конкретну ситуацію та розробити план правильного підходу до організації тієї ситуації, яку взагалі не повинні допустити. Однак, якщо така ситуація сталася, нам необхідно виконувати певні дії.

замкнутое пространство

Якщо вдатися до статистики, багато групових нещасних випадків були викликані тим, що одна людина втратила свідомість у замкнутому просторі, а потім відбувалося ситуативне порятунок. Воно не допускається під час виконання будь-яких робіт. Нагадаю, що замкнутий простір – це простір, обмежений поверхнями, що мають люки (лази) з розмірами, що перешкоджають вільному та швидкому руху через них працівників та обмежують вільний повітрообмін.

Завжди розглядайте замкнутий простір як безпосередню небезпеку для здоров'я та життя людини, якщо не доведено протилежне.

замкнутое пространство

Одним із найчастіших порушень працівниками є слова: «Ми вже виконували цю роботу на даному робочому місці, все було добре і нічого не траплялося». Нехтування правилами майже завжди призводить до інцидентів і має бути неприпустимим. Кожен працівник обов'язково має ставити на перше місце власну безпеку.

замкнутое пространство

Оскільки робочі місця, що знаходяться в замкнутому просторі несуть за собою великий спектр ризиків та небезпек, потрібно поставити першочергові завдання перед працівниками для того, щоб безпечно організувати роботу на робочих місцях та надалі не допустити можливого виникнення необхідності проведення рятувальних операцій. У будь-якому випадку має бути складений план дій у конкретній ситуації, яка може виникнути.

замкнутое пространство

Основні (першочергові) вимоги безпеки під час роботи замкнутому просторі: