Вміння допомагати затребуване завжди

Вміння допомагати затребуване завжди

Окупація Криму та загроза вторгнення на континентальну територію України озброєних до зубів «братів-росіян» не залишили жодних сумнівів у тому, що нам необхідно завжди бути готовими до будь-яких надзвичайних ситуацій. Як підготуватися до ймовірних надзвичайних подій (ЧП), як захистити себе і свою сім'ю, як надати долікарську медичну допомогу людям, які опинилися в біді, знання такого роду затребувані постійно. Вони можуть стати в нагоді і в умовах військового протистояння, і в мирний час: у разі травмування на виробництві, на транспорті, під час аварій, техногенних катастроф, інших локальних чи глобальних надзвичайних ситуацій (НС).
Навчальний центр «Новатор», У штаті якого числяться 14 викладачів-практиків, співробітники ДСНС, лікарі, фахівці-психологи, розробив спеціальну програму навчання мирного населення азам цивільної оборони. У підготовці програми, що реалізується в формі семінару-тренінгу «Надзвичайна ситуація: допоможи собі сам», брали участь також фахівці Науково-методичного центру цивільного захисту м. Києва.
Програма курсу охоплює найбільш актуальні питання щодо практичної реалізації права на цивільний захист, підготовки цивільного населення до НС, конкретних дій при оголошенні НС, надання різних видів допомоги потерпілим, психології натовпу під час НС та психології поведінки з терористами, провокаторами, організаторами заворушень. Для відпрацювання практичних навичок під час тренінгу використовуються мультимедійний тренажер «Фантом-П» та навчальний дефібрилятор, перев'язувальний матеріал, протигаз, робот-тренажер «Гоша-06».
Автор побував на одному із занять за участю «Гоші». Перша частина семінару-тренінгу була присвячена теоретичним питанням, а потім учасники на практиці навчалися надавати першу допомогу. Зокрема робити штучне дихання, масаж серця, користуватися дефібрилятором, проводити три види реанімаційних заходів. Робот-тренажер реагує на дії рятувальників звуковими та світловими сигналами і навіть може тестувати учнів у режимі іспиту, тому навчання в умовах, наближених до реальних, проходить дуже успішно.

Автор статті А. Фандєєв

Журнал “Охорона праці” №4/2014

семинар-тренинг «Чрезвычайная ситуация: помоги себе сам»