Готуються зміни до Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці

В Мінсоцполітики напрацювали проект змін до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.



Порядок проведення навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці визначається на сьогодні Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Державного комітету з нагляду за охороною праці № 15 від 26.01.2005 р. (далі — Типове положення).

Запропоновані такі зміни:

1. Поширити норми Типового положення на всіх роботодавців, зокрема й на ФОП.

2. Суб’єкт господарювання надаватиме Держпраці відомості про матеріально-технічне, кадрове, програмне, навчально-методичне та інформаційне забезпечення. Перелік суб’єктів господарювання, які подали декларацію, та відомості (у разі їх подання) оприлюднюватимуться на офіційному веб-сайті Держпраці.

3. Навчання з питань охорони праці має проводитися у робочий час працівника.

4. У разі залучення роботодавцем до роботи працівників інших підприємств, установ чи організацій, роботодавець зобов’язаний буде забезпечити проходження цими працівниками відповідного інструктажу з питань охорони праці. 

5. Результат перевірки знань з питань охорони праці оформлюється протоколом засідання комісії з перевірки знань з питань охорони праці, що зберігатиметься не менше 5 (п’яти) років.

6. Питання щодо необхідності видачі посвідчень про перевірку знань з питань охорони праці роботодавцем іншим працівникам або необхідності працівникам мати їх при собі під час виконання трудових обов’язків вирішуватиметься роботодавцем.

7. Роботодавець забезпечуватиме проведення перевірки знань з питань охорони праці працівників, безпосередньо зайнятих на роботах, зазначених у Переліку робіт з підвищеною небезпекою, не рідше одного разу на рік.

Переглянути та проголосувати за проект можна на сайті Мінсоцполітики в розділі “Нормативна база” – “проекти нормативних актів” або зразу за  посиланням https://www.msp.gov.ua/projects/378/

 Порівняльна таблиця до проекту наказу Міністерства соціальної політики України Про затвердження змін до Типового положення