Держпраці має розлучитися з Петром І – революція у світогляді щодо того, чим насправді має бути інспекція праці в Україні

Державна служба України з питань праці має кардинально змінитися!
Головний меседж, озвучений експертами Міжнародної організації праці та Європейського Союзу – Держпраці має зосередитися на функціях і повноваженнях адміністрації праці з акцентом на ключовій ролі інспекції праці. Решту повноважень, наголошують експерти, має бути передано іншим державним органам та у приватний сектор.

По суті, йдеться про революцію у світогляді щодо того, чим насправді має бути інспекція праці в Україні, аби вона відповідала міжнародним нормам, законодавству та практиці Євросоюзу.

У нинішньому правовому статусі Держпраці мало чим відрізняється від структур, повноваження яких вона об’єднала. Нова служба перебрала на себе і весь той «мотлох», який встигли накопичити в собі Держгірпромнагляд, Інспекція праці та Санітарно-епідеміологічна служба. Останні, виправдовуючи свою необхідність, унікальність і незалежний статус, понад 20 років нарощували повноваження та сфери впливу. Все це увійшло в спадок нинішньої Держпраці.

Так, наприклад, Держгірпромнагляд пишався тим, що веде свою історію від 1719 року і Указу Петра І про створення Берг-колегії (гірничої колегії). На підставі цього, мовляв, і має суверенне право здійснювати гірничий нагляд. Тож Держпраці, як правонаступниця Держгірпромнагляду, також «наглядає» за надрами. Воно б і не погано, якби не заважало виконувати національні зобов’язання перед МОП та основні функції інспекції праці, зокрема:

• забезпечення застосування положень законодавства
у галузі умов та безпеки праці;

• забезпечення роботодавців і працівників технічною
інформацією та порадами щодо дотримання законодавства;

• доведення до правоохоронних органів інформації
про бездіяльність або зловживання, що не підпадають
під дію чинного законодавства.

Колишній російський «цар-реформатор» зробив багато для того, щоб його країна наблизилась до найкращих на той час стандартів – європейських норм життя. Але тепер Держпраці, якщо вона прагне відповідати європейським стандартам і практиці, має позбутися «спадку» Петра І.

Джерело: Журнал “Промислова безпека” №6/2018.