Чи є майбутнє у e-learning 05.12-09.12

Чи є майбутнє у e-Learning … , або Багато шуму з нічого

Не минуло й трьох місяців після поїздки до Москви на Міжнародну виставку з дистанційного навчання (e-learning).
Весь цей час не минав і дня, щоб питання дистанційного навчання таким чи іншим чином не виникало у полі зору: неодноразові зустрічі з потенційними українськими партнерами, які запропонували платформу для здійснення даного проекту, листування із зарубіжними аналогічними фірмами, переговори знову ж таки із закордонними фірмами, які вже стали на рейки дистанційного навчання і на всіх парах мчать уперед.
І раптом, як грім серед ясного неба: «Хлопці, Ви запізнилися! Укртелеком розіслав усім великим фірмам листи із пропозицією навчити з охорони праці дистанційно. І тут згадалася стаття Тетяни Щетініної, зав. кабінетом охорони праці ПАТ «Укртелеком», «Охорона праці – дистанційно» у журналі «Охорона праці» за 2011 рік, в якій розповідалося про переваги дистанційного навчання та про те, що 2,3 тис. працівників підприємства проходять щороку навчання з охорони праці, їх 1,5 тис. навчаються дистанційно.
Але повернемося до електронного розсилання Укртелеком. Багато в ній було незрозумілого та взаємовиключного: навчання з охорони праці називалося навчанням з ОБЖД, пропонувалося пройти навчання дистанційно, проте питання прийому іспиту атестаційною комісією зависало у повітрі.
Але шуму було багато. Ми побачили, наскільки це питання цікаве багатьом нашим замовникам, з яким ентузіазмом вони почали записуватись на безкоштовний курс дистанційного навчання.
Минуло три тижні. Минули терміни навчання, зазначені у листі. Ми поцікавилися, як пройшло навчання у наших клієнтів. А ніяк! Так гучне дистанційне навчання з охорони праці звелося до банального навчання у класі Укртелеком із подальшим складанням іспитів у Теруправлінні м.Києва. Дуже шкода, що наші колеги з бізнесу не змогли першими вирішити питання, як і кому складати іспити слухачам, якщо навчання проходило дистанційно. І не дивно, адже відповіді на це питання не знають і самі законодавці мод у питаннях навчання з охорони праці. Їх імена ми називати не будемо, бо вони й так добре відомі всім.
Так, чи є майбутнє дистанційного навчання з охорони праці в Україні? Відповіді це питання знає лише…