Сьомий день в Америці

День сьомий.

Ось і настав той останній ранок в Америці. Виникали дуже суперечливі почуття. З одного боку хотілося продовжити дуже приємне знайомство з цією відомою, але водночас загадковою країною – її культурою, традиціями, історією, людьми та способами ведення бізнесу… З іншого вже почуття легкого смутку по дому стало підходити дедалі ближче. Згадувався рідний Київ, з його зеленими, привітними вулицями, близькі мені люди, та й дуже не терпілося поділитися враженнями та новими ідеями, якими я була переповнена після таких цікавих семінарів та зустрічей.

Ще залишався час до від'їзду і ми присвятили його одній з найцікавіших екскурсій у знаменитий Центральний парк Нью-Йорка, а справжньою родзинкою цього дня, мабуть, подорожі стало відвідування магазину Apple на 5-ій Авеню.

Але все по порядку.

Напевно, багато хто знає, що Центральний парк Нью-Йорка є одним з найбільших і найвідоміших парків у світі. Парк розташований на острові Манхеттен між 59-ою та 110-ою вулицею та П'ятим та Восьмим проспектами і таким чином має прямокутну форму. Статистичні дані свідчать, що довжина парку – 4 кілометри, ширина – 800 метрів, загальна площа – 3,4 км. кв. Парк відвідує приблизно 25 мільйонів чоловік на рік, він є найбільш відвідуваним парком у США, і його показ у багатьох фільмах та телевізійних шоу зробив парк одним із найзнаменитіших у світі.

Повертайте, я бачила чимало таких куточків, де хочеться не лише побувати один раз, а й залишитись там довше чи навіть назавжди. Парк вразив своєю унікальністю та відчуттям зближеності з природою. Адже він є «легкими Манхетеном», оскільки більше у місті зелені практично немає. І в той же час, незважаючи на те, що парк виглядає дуже натурально, практично всі ландшафти створені вручну. Парк має кілька штучних озер, велику кількість алей, дві льодові ковзанки, кутки незайманої дикої природи та галявини, що використовуються для різних спортивних змагань, а також дитячі ігрові майданчики та свій зоопарк. У парк залітають мігруючі птахи, тому він дуже популярний серед любителів птахів. Де, як не в парку, можна насолодитися пікніком, просто сидячи на траві або покататися на велосипеді, і не брудними вулицями, а в оточенні природи, зайнятися спортом і помилуватися птахами.

Історія створення парку пов'язана зі швидким розширенням Нью-Йорка у 1850-х роках та необхідністю наявності місць для відпочинку та рекреації мешканців міста. Адже населення міста швидко збільшувалося, люди були змушені задовольнятися лише кількома відкритими територіями, переважно цвинтарями, щоб відпочити від шуму та хаотичного життя у місті. Схема будівництва парку була створена знаменитими інженерами Фредеріком Олмстедом та Калвертом Воксом. За всі свої роки існування парк зазнав серйозних змін, були періоди його занепаду та реконструкцій, які зробили його набагато кращим. У парку є перехрестя зі світлофорами, величезні бейсбольні майданчики, безліч розважальних місць. Парк завжди освітлений, і в ньому все чисто та доглянуто.

На уїк-енд безліч мешканців Нью-Йорка та гостей міста відвідують «зелену зону Манхеттена» не лише пішки, а й на велосипедах, роликах, скейтбордах. Якщо вам не хочеться йти пішки пішки, до ваших послуг надається велорикші.

Особливою популярністю користується Сунична галявина. Ця галявина створена на згадку про Джона Леннона. На галявині висаджено горіх, троянди, суниці, жасмин – всього рослин близько 161 виду.

Про Центральний парк створено навіть комп'ютерну гру. Тому не відвідати такий чудовий міський парк просто неможливо навіть любителям віртуального життя.

Некваплива прогулянка парком підходила до завершення, а мені згадалися слова Ж. Ламетрі, який говорив: «Не вважатимемо обмеженими кошти природи! За допомогою людського мистецтва вони можуть стати безмежними.

Насолодившись чудовими краєвидами Центрального парку, ми вирушили ще в одне унікальне місце у Нью-Йорку. Цього моменту ми чекали з великим нетерпінням, т.к. відвідування саме цього місця ставило чудову та гідну точку у нашій подорожі. Саме воно є одним із зразків для наслідування та показником висоти в мистецтві підприємництва, яку прагне підкорити будь-який бізнесмен. Це магазин Apple на 5-ій Авеню.

Найвідоміший Apple Store у світі, розташований у приголомшливому футуристичному скляному кубі на П'ятій Авеню в самому центрі Манхеттена – районі Мідтаун Іст буквально за два кроки до Центрального Парку.

Цей Apple Store давно вже вважається не просто магазином, де можна купити собі новий айфон, а й однією з визначних пам'яток Манхеттена, практично обов'язкових до відвідування. До того ж він працює цілодобово без перерв та вихідних.

Дуже цікавим є той факт, що творці хотіли зробити щось, що ще нікому не спадало на думку і це їм чудово вдалося. Перед ними стояло нелегке завдання залучити покупців із торгового центру до підземного магазину. Адже є магазини, де ми купуємо продукти, де купуємо одяг, є інтернет-магазини, де ми "заощаджуємо", жертвуючи процесом вибору... І є магазини, в яких можна купити те, що може і не критично важливо, може і взагалі не потрібно , Зате так приємно, стильно, красиво і, звичайно ж, функціонально та зручно. Деякі інтернет-джерела магазин Apple на 5-й Авеню відносять до магазинів, які продають щастя. Ще про нього говорять, що це флагманський магазин Apple, безумовно, стильний і елегантний, що неймовірно притягує своїми формами до свого змісту. Не можна не погодитись. 32 стійки структурного скла куба, виділяють вхід до магазину. У підземний поверх магазину манить спуститися відкритий скляний ліфт, навколо якого встановлені скляні гвинтові сходи. Я спускалася сходами. Це неймовірне відчуття, коли бачиш під собою все, що відбувається внизу.

Чітко опрацьований магазин із нержавіючої сталі та каменю, де продукція Apple займає центральне місце. Дерев'яні світильники, стелі та стінові панелі з нержавіючої сталі, а також підлога з італійського каменю роблять магазин елегантним та стильним. Величезна кількість відвідувачів і ніякої штовханини. Все розмірено та статечно. Кожен зайнятий своєю справою. Величезна кількість обслуговуючого персоналу, який зовсім непомітний, але водночас з'являється у потрібний момент. Настільки чітка, налагоджена робота персоналу дозволяє здійснити покупку в найкоротші терміни (у мене це зайняло близько 3-х хвилин), адже черги покупців, які приходять до цього магазину за своїм шматочком щастя іноді досягають тут 1,5 км.

Дорога в аеропорт пройшла практично непомітно, сповнені вражень, трохи втомлені і в той же час ми залишали щасливі Америку.

Закінчення слідує…

Заключні питання конкурсу
9. Ким уперше було запропоновано склад управлінських функцій?
10. Хто, коли та за скільки купив острів Манхеттен?

Нагадуємо, що чекаємо на Ваші відповіді по адр. mal12@ukr.net